Van zeepkist op wielen naar SUV

De eerste schaalbare versie van je online marktplaats

Door: Wout Withagen

Heb je een super tof plan voor een succesvolle online marktplaats? Dan wil je misschien niets liever dan met een eerste échte versie aan de slag. Snap ik helemaal. In dit blog lees je hoe je dat aanpakt. Stap voor stap werk je van een minimum viable product naar een schaalbaar product. Een leuke en belangrijke stap in de ontwikkeling van jouw online marktplaats.

Dit artikel maakt deel uit van een blogreeks. Stap voor stap neem ik je mee in wat je kunt en moet weten over het bouwen van een succesvolle online marktplaats. Blog 1: Ontwikkel (g)een online marktplaats — Blog 2: Niemand zit op jouw marktplaats-idee te wachten. Of toch…? — Blog 3: Het team, de tent en de centen: Drie basisingrediënten voor een succesvolle start. — Blog 4: Van zeepkist op wielen naar SUV: De eerste schaalbare versie van je online marktplaats. — Blog 5: Believe you can fly: Vier tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats.

Je hebt een sterke propositie en een verdienmodel dat werkt. En je weet waar de vragers en aanbieders op jouw platform behoefte aan hebben (zie hiervoor ook blogs 2 en 3 uit deze reeks). Wat moet je nu minimaal neerzetten om je online marktplaats te laten draaien? En hoe ontwikkel je een schaalbaar product — dat in de kern doet wat het moet doen — stukje bij beetje verder, met de input van je gebruikers? Bouw jouw zeepkist-auto stap voor stap uit naar een glimmende, topnotch SUV. In het begin niet super clean, maar vooral werkend, klein en wendbaar, en steeds gelikter en uitgebreider naarmate de ontwikkeling vordert.

Een minimum viable marketplace kun je afpellen naar drie subonderdelen. Dat zijn dan ook meteen de drie belangrijkste knoppen waar je de komende periode aan kunt draaien.

Stel je voor: na een dag hard scheppen, komt je team erachter dat de kuil op de verkeerde plek is gegraven. Super demotiverend. Een metafoor die mooi illustreert waarom het werken met minimum viable features zo belangrijk is: je blijft wendbaar en je stuurt nog makkelijk op tijd bij. En dat kan je een hoop moeite en frustratie schelen!

Wat betekent het werken met minimum viable features? Richt je pijlen vóór alles op de absolute kern van je online marktplaats: het maken van een succesvolle match tussen koper en aanbieder. Zo’n match is er alleen als twee of meerdere partijen een ‘win’ voelen. Welke features heb je hiervoor nodig? Richt daar je online marktplaats mee in. En dat mag (moet) zo simpel mogelijk. Dat alles aan de achterkant met elastiekjes en plakbandjes aan elkaar zit, lossen we later namelijk op.

Is het erg dat je veel (backoffice)processen voorlopig nog met de hand moet doen? Totaal niet! Je team leert hier juist enorm veel van. Door zo dicht mogelijk betrokken te zijn bij het spel van vraag en aanbod, worden de processen steeds inzichtelijker.

Je begint met een relatief kleine doelgroep om je marketplace te testen. Maar ook weer niet té klein. Het is de bedoeling dat je testpubliek precies de juiste omvang heeft om snel tot waardevolle inzichten te komen. Hoe kom je aan het perfecte testpubliek? Audiences zijn er in grofweg twee smaken: een nichemarkt en een algemene markt.

Richt jouw marketplace zich op een nichemarkt, dan is je totale publiek al beperkt. Op basis van specifieke kenmerken (omvang en branches), of interessegebieden waarin een bedrijf of persoon actief is, maak je je publiek nog nét iets kleiner. Niet té klein, want het aantal transacties is in een nichemarkt is beperkt.. Zeker bij diensten werkt dat goed: met één vrager en bijvoorbeeld drie aanbieders is het vraag-en-aanbodspel al op stoom!

Bij een algemene markt ligt dat anders: hier zijn véél transacties, tegen meestal een relatief lage transactiewaarde. Je mikt hier dus automatisch op een breder publiek. Probeer aan het begin dan één onderdeel uit te lichten om het klein te houden. Catawiki, bijvoorbeeld, legde in het begin de volledige focus op stripboeken. Let er wel op dat je voldoende volume hebt om een algemener publiek te bereiken en naar je marktplaats te krijgen.

Uber en Picnic laten mooi zien hoe dit moet. Zij rollen hun diensten per regio uit. Nog niet eens zo heel lang geleden was Uber alleen in onze hoofdstad beschikbaar. Nu het een succes blijkt voor de Nederlandse markt, breidt het bedrijf haar diensten steeds verder uit naar de rest van het land.

Of je per stad, regio of provincie kunt starten, is afhankelijk van wat je aanbiedt. Pechhulp aanbieder RoadGuard moest bijvoorbeeld wel meteen landelijk gaan. Best lullig namelijk als je bijvoorbeeld in Zwolle met pech komt te staan, maar precies dáár geen hulp krijgt. Direct internationaal gaan, is meestal ook niet nodig. Tenzij jouw product of dienst zich in zo’n nichemarkt bevindt, dat je met de Nederlandse markt alleen niet genoeg volume hebt. Bepalen wat je minimum viable location is, doe je — kortom — met een flinke dosis gezond verstand.

En óf je blij wordt van dit boek :-)

Met een minimum viable product alleen kom je er niet. Goed starten vraagt ook iets van je team. Namelijk: een super flexibele en wendbare aanpak, beter bekend als agile. Jullie werken in korte sprints van subdoel naar subdoel. Samen werk je aan doelstellingen, zonder dat het eindresultaat vaststaat. Dat vraagt om mensen die niet bang zijn voor verandering. En voor een open, communicatieve werkcultuur.

Ook de technologie die je gebruikt moet wendbaar en schaalbaar zijn en blijven. Of je nu kiest voor turn-key of zelf ontwikkelen: een succesvolle marktplaats vraagt vaak om maatwerk. Zorg in eerste instantie dat je wendbaar blijft en schaal op wanneer het begint te piepen en te kraken. En kies heel bewust — afhankelijk van je doelen — voor app of web, eigendom of inkoop en voor data opslaan of juist niet.

Tot slot

Als je deze stappen doorloopt, kom je tot een minimum viable product. Klaar voor de start, dus! Maar…hoe zorg je ervoor dat je marktplaats gaat vliegen en bekendheid en gebruikers krijgt? Je online marktplaats kan niet zonder marketing, activatie en retentie. Hier ga ik in het volgende blog verder op in.

Wil je dieper in deze materie duiken? Bestel dan ons boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’ óf stuur mij een mailtje. Ook een tip: meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik allerlei inspirerende content over marktplaatsen deel (voor aanmelden, scroll naar beneden op deze pagina).

Samen met de tofste klanten ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen. www.freshheads.com

Samen met de tofste klanten ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen. www.freshheads.com